pirmdiena, 2024. gada 25. marts

Tikšanās

23.martā Naujenes bibliotēkā notika tikšanās ar vīnogu audzētāju Rihardu Rudānu, kuras laikā pasākuma apmeklētāji uzzināja par vīnogu šķirņu izcelšanos, veidiem, audzēšanas niansēm un Latvijas selekcionāriem.

Latvijā ir sastopamas daudz un dažādas vīnogu šķirnes. Katram audzētājam jāizvēlas sev piemērotākā šķirne, ņemot vērā augšanas vietu – siltumnīca, starp ēkām vai citā vietā dārzā.
Vīnogu augšanas un ražošanas nodrošināšanai ir svarīgs siltums, mitrums un gaisma. Lai pārliecinātos, vai Latvijas siltums lielogu vīnogai ir pietiekams, vispirms ir jānoskaidro aktīvo temperatūru summa (ATS) savā reģionā – tas ir laika posms no pavasara līdz rudenim, kurā diennakts vidējā gaisa temperatūra pārsniedz +10°C. Latvijā kopumā šis rādītājs ir robežās no 1750°C – 2200°C.
Tikšanās noslēgumā vīnogu audzētājs Rihards Rudāns nodemonstrēja, kā pareizi apgriezt vīnogu zaru un izveidot spraudeni apsakņošanai un atbildēja uz pasākuma apmeklētāju jautājumiem, jo tikai no augstas kvalitātes vīnogu stādiem var iegūt spēcīgu vīnkoku un attiecīgi labu ražu jau otrajā – trešajā gadā pēc iestādīšanas.

Rihards Rudāns novēlēja visiem interesentiem siltu, mitru vasaru un bagātīgu vīnogu ražu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru