pirmdiena, 2024. gada 25. marts

Sēklu maiņas punkts Naujenes bibliotēkā


Dārzkopības entuziastus un profesionāļus aicinām 04. aprīlī plkst.16:00 nākt uz Naujene bibliotēku un uzzināt, kas ir mantotie un lolotie kultūraugi, kas ir sēklu maiņa un kāpēc tā vajadzīga, kā arī uzzināt pamatprincipus veselu sēklu ievākšanai dažādiem kultūraugiem.

Līdzi ņemiet augu sēklas, stādus, sīpolus, bumbuļus, spraudeņus, potzarus.

Maiņas punktā var:
- dalīties ar vērtīgu un veselu augu sēklām, kuri tavā dārzā auguši vismaz divus gadus,
- ņemt citus augus lološanai savā dārzā,
- satikties un veidot vietējo sēklu lološanas interesentu kopienu,
- iegūt jaunas zināšanas un dalīties ar savām,
- un iegūt gandarījumu par dārzkopības vaļasprieku!

Par šo augu un sēklu maiņas vietu un citām, kas atrodas kaimiņos, vairāk uzzini sēklu lološanas un maiņas lapā www.mantots.permakultura.lv/seklu-maina un www.lietovelreiz.lv kartē.

Līdzīgos punktos visā Latvijā iedzīvotājiem pieejama gan dārza lietu maiņa, gan telpaugu maiņa, gan citu sadzīvē noderīgu lietu maiņa bez maksas.

Šī ir brīvprātīga kustība, kurā no saviem kultūraugiem daudzu gadu gaitā ievāc sēklas, pavairo tos ar potzariem, spraudeņiem, sīpoliem, bumbuļiem un dalās ar tiem. Tādā veidā saglabā un pavairo vietējiem apstākļiem, klimata pārmaiņām piemērotus kultūraugus, saglabā pašpietiekamību saimniecībās mūsu un nākamajām paaudzēm un saglabā dabas daudzveidību. Savstarpēja maiņa ir nepieciešama, lai paturētu oriģinālo sēklas materiālu dažādos Latvijas reģionos, dalītos ar zināšanām un izturīgākajiem, gardākajiem, ražīgākajiem kultūraugiem.

Sēklu maiņas kustība ir daļa no Latvijas Permakultūras biedrības praktiskajām aktivitātēm, veicinot ekoloģisku un ilgtspējīgu dzīvesveidu. Biedrības Zero Waste Latvija un Zaļā brīvība šogad veicinās augu un sēklu maiņas un citu dārza lietu maiņu vietējas kopienās tās iekļaujot apritīgu pakalpojumu kartē www.lietovelreiz.lv.

Kopīgais mērķis - ilgtspējīga attīstība un paradumu maiņa, veicinot kopienu apritīgās iniciatīvas.

Ja kāds kultūraugs ir bijis kopā ar tavu ģimeni vismaz 30 gadus, tas varētu kļūt par nacionālo vērtību - mantoto kultūraugu. Šādi augi ir izcili piemērojušies vietējiem augsnes un klimata apstākļiem. Dodies uz sēklu maiņas punktu un izstāsti šī kultūrauga stāstu, pavairo un dalies ar šo vērtību!

Piedalies sēklu maiņā un kļūsti par sēklu lolotāju!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru