ceturtdiena, 2020. gada 17. septembris

Publicēts Edgara Vanaga dzejas krājums ....

2020.g. 17. septembrī Naujenes tautas bibliotēkas virtuālo grāmatu kopu papildināja Edgara Vanaga dzejas krājums “Kristāla sindroms” , kuru  tiešsaistē Jūs varat pašķirstīt un nokļūt Edgara Vanaga dzejas pasaulē. Paldies, Jānim Vanagam, biedrības “Višķu attīstībai” valdes priekšsēdētājam par iespēju publicēt Edgara Vanaga dzejas krājumu. 


Ar Latgales reģionālās attīstības aģentūras, Valsts Kultūrkapitāla fonda, a/s “Latvijas Valsts meži” un biedrības “Višķu attīstībai” atbalstu ir izdota grāmata:


Vanags, Edgars. Kristāla sindroms - Rīga: Sava grāmata, 2020. - 419 lpp., 
ISBN 9789934582868 

Nedaudz par autoru un viņa dzeju:

“ Talantīgais, jūtīgais un vērīgais Edgars Vanags ārēji bija kluss un kautrīgs puisis. Sīkā, bet glītā rokrakstā pierakstītie dzejoļi, manuprāt, bija viņa īstā pasaule, kurā biklumu nomainīja dedzīga ticība, alkas mīlēt un būt mīlētam, kā arī mazliet biedējošas un vienlaikus vilinošas dzīles aiz vārdiem, tēliem un izjūtām. 
Dzejoļu bija daudz, Edgars tos grupēja ciklos. Spilgtus, trāpīgus motīvus viņš mīlēja atkārtot, šķiet, ar baudu tos kā krāsu no spainīša triepa visapkārt, tāpēc Daugavpilī iznākošā kopkrājuma “Dzejas dienas” tobrīdējā skarbā un prasīgā redaktore bez žēlastības no šī dāsnā biruma cēla laukā un publicēja vien tos tekstus, kuru vēstījums bija nevainojams viss kopumā, ne tikai izcils detaļās. Tie bija dzejoļi, kurus nevarētu uzrakstīt neviens cits. To sāpi, kuras augļi bija neparastās vārsmas, iespējams, labāk arī aiztaupīt jebkuram citam. Zīmīgi, ka viņa dzejā tipisks varonis bija Kvazimodo, bet uzrunāta visbiežāk tika Dievmāte. 
Daugavpils un rajona autoru 2001. gada kopkrājumu Edgars vairs neredzēja un nevarēja pāršķirstīt. Tā bija viņa pēdējā publikācija šajā izdevumu sērijā. Literārajā ainavā pēkšņi pavērās tukšums kā vējlauze mežā pēc vētras. Viņa radīto tekstu ļoti pietrūka. Nu dzejas mazās zvaigznītes ir sanākušas vienkopus, un Edgara zvaigznājs kalpos par gaismas avotu visiem, kas vēlēsies no tā pasmelt.”
                                                                                                                      Linda  Kilevica

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru