otrdiena, 2020. gada 22. septembris

IZSTĀDE-INSTALĀCIJA “MĀJA GRĀMATĀ UN GRĀMATA MĀJĀ”

Naujenes tautas bibliotēkā no 2020.gada 22.septembra līdz - 10. oktobrim darbojas ceļojošā izstāde-instalācija “Māja grāmatā – grāmata mājā”, ko ir izveidojis Šveices birojs Daugavpilī. Instalācijas idejas autore, Šveices biroja Daugavpilī pārstāve Elīna Hrščanoviča. Izstāde izveidota sadarbībā ar Šveices vēstniecību Latvijā. 


Izstādes mērķis ir aicināt cilvēkus aizdomāties par grāmatu lomu katra cilvēkā dzīvē un to vietu, kuru viņas ieņem mājas interjerā. Pati instalācija ir improvizēts divstāvu koka namiņš, kam blakus atrodas simbolisks koks. Mājas otrajā stāvā gultā guļ meitene ar grāmatu rokā, viņas istabā vienīgie interjera priekšmeti ir lampa un sienas pulkstenis Mājas pirmajā stāvā sarindotas dažādas grāmatas, kuru autori galvenokārt ir Šveices klasiķi. Izstādes apmeklētāji var aplūkot arī bilžu albumus ar skaistajām Šveices ainavām un dizaina izdevumus, kas iepazīstina ar šveiciešu mājokļu iekārtojumu. Ikvienā grāmatā ir ievietota sarkana grāmatzīme, kur ir Šveicei raksturīgs mājokļu interjera apraksts, lai izstādes apmeklētājiem būtu vieglāk uziet šos fragmentus un izlasīt. Mazākajiem grāmatu lasītājiem noteikti patiks Johannas Spiri grāmata “Heidi”, kas stāsta par sirsnīgo un zinātkāro meiteni Heidi un viņas vectēvu, viņu pieticīgo dzīvesveidu un bagāto garīgo pasauli. Viena no populārākajām mūsdienu autorēm Šveicē ir Milēna Mozere, kuras grāmata “Apkopēju sala” ir iztulkota arī latviešu valodā. Tā stāsta par kādu sievieti, kura ir ieguvusi vairākas augstākās izglītības, bet strādā par mājkalpotāju turīgo šveiciešu mājās. Izstādē var apskatīt arī citas Šveices autoru grāmatas vācu, latviešu, krievu valodās. 


Šveices biroja Daugavpilī pārstāve Elīna Hrščanoviča pastāstīja, ka Šveices birojs jau iepriekš ir pievērsies mājokļa kultūras tēmai, kopā ar Šveices interjera speciālistiem ir rīkotas izstādes, lai parādītu, kā dzīvo dažādu valstu iedzīvotāji. Ar šo instalāciju Elīna vēlas parādīt, kā dzīvo cilvēki Šveicē, cik liela ir grāmatu nozīme viņu dzīvē un kā dažādos literatūras avotos ir aprakstītas šveiciešu mājas un to interjers. 

Naujenes tautas bibliotēka aicina apmeklēt izstādi bibliotēkas darba laikā, pēc adreses Daugavas ielā 31A, Krauja, Naujenes pagasts, Daugavpils novads.  Tālr. uzziņām 65450246, biblioteka@naujene.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru