otrdiena, 2024. gada 15. oktobris

15. oktobris — Valsts valodas diena

Pēc tā laika prezidenta Egila Levita ierosinājuma 2021. gadā likums "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" tika papildināts ar jaunu atzīmējamo dienu 15. oktobrī — Valsts valodas dienu. Šis datums nav izvēlēts nejauši. 1998. gada 15. oktobrī Satversmes 4. pantā tika nostiprināta valsts konstitucionālā vērtība: "Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda." Šī diena ir veltīta latviešu valodas bagātības un attīstības godināšanai, vienlaikus atspoguļojot arī latviešu valodas statusa nozīmīgumu Latvijā.

Tomēr — vai zinājāt, ka Valsts valodas dienas iniciatīvu 2012. gadā 13. maijā aizsāka Rakstniecības un mūzikas muzejs ar mērķi jaunlatvieša, nacionālās valodniecības pamatlicēja, publicista, atdzejotāja, filologa, literārās valodas attīstītāja un jaunvārdu ieviesēja Jura Alunāna (1832) dzimšanas dienā radošā un mūsdienīgā veidā svinēt to, ka mūsu valsts valoda ir latviešu valoda?

Valsts valodas diena iecerēta kā svētki ne tikai tiem, kuriem latviešu valoda ir dzimtā, bet visiem, ko vieno mūsu valsts un latviešu valoda kā valsts valoda.

Šai dienai par godu Letonika.lv aicina iepazīt latviešu valodas attīstītājus un aizpildīt personības testu!





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru