ceturtdiena, 2024. gada 17. oktobris

Ņinas Škļar fotogrāfiju izstādes “Latvijas daba” atklāšana

 

Ņina Škļar aicina iepazīt Latvijas dabas daudzveidību fotogrāfiju izstādē "Latvijas daba". Izstādē būs skatāmi dažādi Latvijas ainavu un dzīvnieku portreti, kas uzņemti dažādos gadalaikos. Fotogrāfijas ir gan dokumentālas, gan mākslinieciski interpretētas, aicinot skatītājus pievērst uzmanību mūsu valsts dabas skaistumam un daudzveidībai.

" Lai gan esmu dzimusi tālajā Leningradā, mana sirds pieder Latvijai, kur esmu atradusi savu otro mājvietu. Papildus fotografēšanai man ir daudz citu aizraušanos, bet fotogrāfija ir vissvarīgākā. Fotografēšana ir bijusi mana aizraušanās kopš mazām dienām, taču dzīves ritms dažkārt mani no tās attālināja. Nopietni pievērsusies fotografēšanai apmēram pirms 6 gadiem. Pagaidām vēl neesmu pilnībā sapratusi, ko man patīk fotografēt visvairāk. Es fotografēju dabu – no plašām ainavām līdz pat sīkiem ziediņiem un sēnītēm, arhitektūru, dzīvniekus. Ļoti patīk fotografēt bērnus, jo tie ir dzīvi un dzīvespriecīgi. Ar šīm fotogrāfijām es vēlos parādīt, cik skaista ir mūsu daba jebkurā diennakts laikā un jebkādos laikapstākļos. Fotografēšana ir manas dzīves neatņemama sastāvdaļa – caur objektīvu es redzu pasauli pilnīgi citā gaismā. Katrs uzņēmums ir kā mazs brīnums, ko es vēlos saglabāt mūžīgi. Mani aizrauj dažādas fotografēšanas tehnikas un iespējas, ko sniedz mūsdienu kameras. Esmu pastāvīgi meklējumos, kā uzlabot savu meistarību un radīt vēl iespaidīgākus attēlus. Daba ir mans neizsmeļamais iedvesmas avots. Katrs pastaiga mežā vai pie upes ir kā ceļojums uz pasakainu pasauli, kuru es vēlos iemūžināt savās fotogrāfijās. ” saka Ņina Škļar.

Ņina Škļaras fotogrāfijas izstāde "Latvijas daba" ir kā emocionāls ceļojums pa mūsu valsts sirdi. Fotogrāfe ir iemūžinājusi Latvijas dabas skaistumu visās tās izpausmēs – no sniegotām mežiem līdz ziedošiem pļavām. Katra fotogrāfija ir kā stāsts par mūsu zemi, aicinot ikvienu apzināties savu saikni ar dabu un iedvesmojot saudzīgi izturēties pret mūsu kopīgo mantojumu.  "

No 4. novembra  līdz 30 . novembrim Naujenes bibliotēkā būs skatāma Ņinas Škļaras fotogrāfiju izstāde "Latvijas daba". Izstādē būs aplūkojami dažādi Latvijas dabas stūri, iedvesmojot apmeklētājus novērtēt mūsu valsts dabas daudzveidību. Aicinām visus interesentus atnākt uz izstādes atklāšanu un baudīt skaistās fotogrāfijas.


otrdiena, 2024. gada 15. oktobris

15. oktobris — Valsts valodas diena

Pēc tā laika prezidenta Egila Levita ierosinājuma 2021. gadā likums "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" tika papildināts ar jaunu atzīmējamo dienu 15. oktobrī — Valsts valodas dienu. Šis datums nav izvēlēts nejauši. 1998. gada 15. oktobrī Satversmes 4. pantā tika nostiprināta valsts konstitucionālā vērtība: "Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda." Šī diena ir veltīta latviešu valodas bagātības un attīstības godināšanai, vienlaikus atspoguļojot arī latviešu valodas statusa nozīmīgumu Latvijā.

Tomēr — vai zinājāt, ka Valsts valodas dienas iniciatīvu 2012. gadā 13. maijā aizsāka Rakstniecības un mūzikas muzejs ar mērķi jaunlatvieša, nacionālās valodniecības pamatlicēja, publicista, atdzejotāja, filologa, literārās valodas attīstītāja un jaunvārdu ieviesēja Jura Alunāna (1832) dzimšanas dienā radošā un mūsdienīgā veidā svinēt to, ka mūsu valsts valoda ir latviešu valoda?

Valsts valodas diena iecerēta kā svētki ne tikai tiem, kuriem latviešu valoda ir dzimtā, bet visiem, ko vieno mūsu valsts un latviešu valoda kā valsts valoda.

Šai dienai par godu Letonika.lv aicina iepazīt latviešu valodas attīstītājus un aizpildīt personības testu!





pirmdiena, 2024. gada 14. oktobris

Digitālā izstāde

Izstādi skatīt šeit

 Staņislavs Ružāns, ar savu mīlestību pret dzimto zemi, ir iemūžinājis Naujenes un Nīcgales pagasta vēsturi un tās cilvēku likteņus  aizkustinošās grāmatās. Viņa darbi nav tikai vēstures faktu kopums, bet gan dzīvi stāsti par cilvēkiem, kuri mūs ieskauj. Izstādē aicinām iepazīt šos stāstus, kas atklāj gan pagātnes notikumus, gan mūsdienu dzīvi.

Digitālā izstāde

 

Izstādi skatīties šeit

Jānis Čakste – Latvijas valsts dibinātājs

Aicinām iepazīt Latvijas valsts pirmo prezidentu Jāni Čakste. Digitālā izstāde sniedz plašu ieskatu viņa dzīvē, darbā un nozīmīgajā ieguldījumā Latvijas valsts veidošanā.

sestdiena, 2024. gada 5. oktobris

Sveicam Skolotāju dienā!

 ✍️ Agnese Krivade

***

Kad skolēns ir gatavs,
parādās skolotājs - 
no nezinātāja
dzimst zinātājs.

Gudrības priesterien, mosties!
Tava dvēsele nepieder tev.
Kur avotā guni,
lai tumsība bēg,
ver uguns vārtus.
Klanies pret rītiem,
pret vakariem klanies,
kafiju dzer,
teic spēka vārdus.

Kaut nu nesajuktu prātā.
Kaut nu izturētu sirds.
Cel, dieviņi, dzelžu sētu
apkārt skolotāja galdam,
kaut zinātu odžu vārdus,
vecos māņus izgaiņātu.
Dod man lakstīgalas mēli.
Dod man gudru padomiņu.
Lai klausās audzināmie,
kad es teicu valodiņu.

Un, lai man pieliek pie algas,
lai tiekam pie labākām mājām,
lai mans bērns var iet labākā skolā
pie labākām skolotājām.

Gudrības priesterien, mosties!
Tava dvēsele nepieder tev.

Kad skolēns ir gatavs,
parādās skolotājs - 
no nezinātāja
dzimst zinātājs.



piektdiena, 2024. gada 4. oktobris

Izstādes "Putni " atklāšana

2. oktobrī Naujenes bibliotēkā tika atklāta Latgales brīvo mākslinieku asociācijas biedru darbu izstāde “Putni”.

Izstāde "Putni" ir kā lidojums pa mākslas pasauli, kurā putni ir gan reālistiski attēloti, gan kļuvuši par simboliskiem tēliem, kas iemieso brīvību, sapņus un bezgalīgās iespējas. Septiņi Latgales brīvo mākslinieku asociācijas dalībnieki aicina iepazīt putnu daudzveidīgo pasauli, kas atklājas caur dažādām tehnikām. Izstādē apvienotas dažādas mākslinieciskās interpretācijas, sākot no reālistiskiem portretiem līdz abstraktiem kompozīcijām, kurās putni kļūst par krāsainiem emociju simboliem.

Latgales brīvo mākslinieku asociācija tika izveidota 2003. gadā. Asociācijā darbojas gan profesionālie mākslinieki, gan vienkārši mākslinieki amatieri. Izstādē “Putni” skatāmi mākslinieku amatieru Margaritas Trules, Larisas Sergejevas, Rufinas Kontaņistovas, Jeļenas Cingeles, Elitas Gudziševskas, Tatjanas Galleres un Larisas Rjadovas darbi, kuru galvenais varonis ir putns.

Izstādes kuratore, māksliniece Margarita Trule atzina, ka izstādes autori ir cilvēki cienījam vecumā bez lielas pieredzes gleznošanā, vecākajai autorei ir 86 gadi. Viņa pastāstīja, ka pati pievērsusies gleznošanai pirms septiņiem gadiem, iepriekš visu dzīvi veltījusi mūzikai. Margarita glezno ar pasteļkrītiņiem, lielākoties viņas darbos atspoguļota jūra, kas ir tuva no bērnu dienām, ciemojoties pie radiem Kauguros, tāpēc no gleznām pretī raugās jūras viļņi, kaijas un gulbji. Viņa dāvāja bibliotēkai vienu no savām gleznām – Pūci, jo šis putns ir gudrības simbols.

Elita Gudziševska atzina, ka viņas darbi esot neordināri, jo pati esot filozofiskas dabas cilvēks, tieši filozofija viņai palīdzējusi izdzīvot grūtos dzīves brīžos. Ar gleznošanu viņa nenodarbojas regulāri un sauc sevi par amatieri, taču Elitai esot svarīgi sevi realizēt dzīvē un tas izdodas arī caur gleznām. Māksliniece dāvāja Naujenes bibliotēkai kādu Īrijā izdotu pasaku grāmatiņu, kurā iekļauta arī Elitas Gudziševskas sarakstītās pasakas.

Izstāde "Putni" ir ne tikai vizuāls baudījums, bet arī aicinājums aizdomāties par mūsu attiecībām ar dabu un pasauli, kas mūs ieskauj. Nāciet un ļaujieties lidojumam kopā ar māksliniekiem!

Izstādi varēs apskatīt līdz 30. oktobrim

Foto un teksts: Inese Minova

https://www.augsdaugavasnovads.lv/novads/aktualitates/jaunumi/putni-makslinieku-redzejuma/?fbclid=IwY2xjawFsn7BleHRuA2FlbQIxMAABHfIlACwbVuOqkAWinyDXzWegnlWW6g73l2taRT1k7vo_8fc46JSGldMIdQ_aem_ez5UyeP-N57C7EroDvJt3A