trešdiena, 2022. gada 21. decembris

Labs darbs ir sirds darbs!

 Latviešu valodas skolotājai Skaidrītei Kardelei stāstot par labdarību, radās ideja, ka izglītojamie varētu paši izgatavot dāvanas Naujenes pagasta senjoriem.

2022. gada 16. decembrī Lāču pamatskolas 7. klases izglītojamie piedalījās neparastā mācību stundā. Paralēli tika organizētas divas darbnīcas. Vienu no darbnīcām - sveču liešanas darbnīcu vadīja Naujenes tautas bibliotēkas bibliotekāre Ņina Prusakova. Sagriezt vecas sveces Ņinai Prusakovai palīdzēja Lāču pamatskolas skolotāja Skaidrīte Kardele un NTB praktikante Anita Kardele. 

NTB bibliotekāre Ņina Prusakova iepazīstināja izglītojamos ar sveču liešanas tradīciju Adventes laikā.

Sākumā darbnīcas dalībnieki izvēlējās veidni – plastmasas glāzīti vai krūzīti, tad ar karsto vasku, kuru sakausēja uz plītiņas, tika piestiprināta dakts. Tālāk sveču lējēji izvēlējās, kādu sveci vēlas veidot, ar ledu vai klasisko sveci. Neparastās ledus sveces tika veidotas, uz vaska pamatnes ar piestiprināto dakti berot sasmalcināto ledu. Pēc tam lēja karsto vasku, kuru ieguva, sakausējot vecas sveces. Kad ledus izkusa, radās tukšumi. Katra svece, kura tika veidota tādā veidā, bija unikāla, neatkārtojama.

Klasiskās sveces tika veidotas, uz vaska pamatnes lejot karsto sarkano, zaļo vai dzelteno vasku. Tālāk bija jāgaida, kamēr vasks atdzisīs. Pēc tam veidnē lēja vēl vienu vaska kārtu citā krāsā. Kad viss bija atdzisis, tika ielieta noslēdzošā vaska kārta. Darba procesā vasks bija jākausē no jauna uz plītiņas. Visburvīgākais bija tas maģiskais brīdis, kad darbnīcas vadītāja Ņina Prusakova atbrīvoja sveces no veidnēm un dalībnieki pirmo reizi ieraudzīja viņu rokām darinātas unikālās sveces.

 Šī daudzpusīga sveču liešana ļāva darbnīcas dalībniekiem iejusties mākslinieka un tēlnieka lomā. Turklāt šī darbnīca atgādināja izglītojamajiem par labo darbu nozīmi.

Paralēli darbojās arī piparkūku darbnīca.  Piparkūku darbnīcu vadīja dizaina un tehnoloģiju skolotāja Anna Koroļkova.

Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūkām. Šie cepumi ir īpaša vieta cilvēku sirdīs. Šos brīnišķīgus cepumus var pagatavot ar kanēļa, ingvera un krustnagliņu garšu. Piparkūku mīkla ir mīksta un viegli cepama. Viena grupa strādāja ar mīklu, veidoja dažādas formas cepumus un pēc tam cepa piparkūkas. Otrā grupa dekorēja piparkūkas. Izglītojamo rokās radās piparkūkas eglītes, mājiņas, zvaigznītes, mēnestiņi, dažādi dzīvnieciņi un piparkūku cilvēciņi. Dekorēšanai tika izmantotas balta, zaļa, dzeltena un sarkana glazūra.

Izglītojamo radītās sveces un piparkūkas saņems dāvanā Naujenes pagasta sociālā centra senjori, Lāču pamatskolas Labdarības koncertā 2022. gada 22. decembrī.

 Rakstu sagatavoja Naujenes tautas bibliotēkas  praktikante Anita Kardele.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru