ceturtdiena, 2021. gada 3. jūnijs

Bibliotēkas vitrīnas jūnija stāsts


2021.gada jūnijā Naujenes tautas bibliotēkā izstāžu cikla "Bibliotēkas vitrīnas stāsti" skatāma
Alekseja Sokolova “Pudeļu attaisāmo kolekcijas izstāde”

Anotācija:
"Pudeļu, burciņu vāciņu, skārdeņu, konservu bundžu atvēršanai attaisāmos mēs izmantojam, kā ikdienā, tā arī svētkos un tie ir pieejami katras mājas virtuvē, bet ir cilvēki kuriem, to ir vairāk par vienu un tie tos kolekcionē. Tāds pudeļu attaisāmo kolekcionārs ir Aleksejs Sokolovs, kura kolekcijā ir skatāmas 77 ekspozīcijas vienības, kuras savāktas 5 gados. Kolekcijā ir skatāmi korķu viļķi, kurus sāka ražot 19. gs. beigās, pudeļu attaisāmo un somelje komplekti, burciņu vāciņu, skārdeņu, konservu bundžu attaisāmie, kā arī pudeļu korķi, aizbāžņi, aizkorķētāji no korķa, metāla un plastmasas. Izstādē skatāmi arī divi pudeļu aizkorķētāji.  Kā arī izstādē ir apskatāms termometrs, ko izmanto vīna degustētāji, vīnziņi jeb someljē."

Izstāde darbosies no 2021.gada 1.- 30.06. Naujenes tautas bibliotēkā, tās darba laikā, pēc adreses Daugavas iela 31A, Krauja, Naujenes pagasts, Daugavpils novads. Tālr. 65450246, biblioteka@naujene.lv .

            Paldies, Aleksejam Sokolovam par atsaucību un iespēju skatīt šo  kolekciju Naujenes tautas bibliotēkā.

Bibliotēkas nozaru literatūras krājumā Jūs atradīsiet mājturības grāmatas par konservēšanu, uztura mācību,  galda klāšanas noslēpumiem,  galda kultūru, virtuves piederumiem un  recepšu grāmatas ......

                          Apmeklējot izstādi lūdzu ievērot visus epidemioloģiskos drošības pasākumus

(dezinficēt rokas, lietot sejas maskas, ievērot 2m distanci, vienlaikus ne vairāk par 1 lietotāju, izņemot vienas mājsaimniecības locekļus )

Neliels ieskats izstādē:


Korķu viļķis “Columbus”, 20. gadsimta sākums, ražotājs F.R.WELLMANN, Hamburga, Vācija, patents D.R.P. № 70879. Izmēri: 17X9cm. Koks, tērauds, niķelēšana, darba stāvoklī Reti sastopams ražotājs.

Apraksts: Korķu viļķi “Columbus” patentēja Eduards  Bekkers no Zolingenes 1893. gada 7. martā, patents Nr. 70879. 1893. gada 23. septembrī tika apstiprināts Lielbritānijas patents № 17924 un ASV patents 1894. gadā. Nosaukts par godu Kristoforam Kolumbam, kurš ir atklājis Ameriku 400 gadus pirms patentēšanas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru