pirmdiena, 2024. gada 5. augusts

Gleznošana pieaugušajiem

 Katra mēneša beigās Naujenes bibliotēkā tiekas pieaugušo grupa, kas pilnveido mākslas prasmes. Šoreiz dalībnieki gleznoja ar eļļas krāsām. Ar šīm krāsām var gleznot uz dažāda, pirms tam īpaši apstrādāta pamata - koka, kartona, metāla, pie rāmja piestiprināta un īpaši apstrādāta lina auduma.

Ieteikums sākt ar mazām gleznām. Tā var izmēģināt dažādas metodes un eksperimentēt ar krāsu, neieguldot pārāk daudz laika vai materiālu pašā gleznošanas procesā. Iegādājieties nelielas audekla plāksnes vai pat mēģiniet gleznot uz papīra. 

Iesācējiem labāk izmantot ierobežotu krāsu paleti: sākt ar vienkrāsainu gleznu, izmantojot tikai vienu krāsu un tās toņus. Tas ļaus iegūt krāsas sajūtu un izprast krāsu kārtojumu. Eļļas krāsa uz pamata lielākoties tiek klāta ar otu. Ar eļļas krāsām gleznotam darbam pamatne nespīd cauri (atšķirībā no caurspīdīgajām akvareļu krāsām), jo krāsa ir bieza. Otu skalošanai, tīrīšanai izmanto šķīdinātāju, jo ūdenī šīs krāsas nešķīst.

Ar eļļas krāsām gleznots darbs žūst ilgu laiku. Ieteicams nākamo krāsas slāni klāt tad, kad iepriekšējais ir nožuvis. Viens krāsas slānis var žūt aptuveni vienu dienu, bet žūšana var ieilgt arī vairākas dienas. Tas atkarīgs no uzklātās krāsas biezuma. Kad darbs ir pabeigts un nožuvis, gleznu pārklāj ar īpašu laku, kas darbu pasargā no apkārtējās vides iespaida.

Līdz 19. gadsimtam mākslinieki un viņu palīgi eļļas krāsas izgatavoja paši. Tika samaltas krāsvielas un sajauktas ar attiecīgo saistvielu. Iegūtās krāsas tika uzglabātas īpašos traukos neilgu laiku. Mūsdienās eļļas krāsas ražo rūpnīcās, iepildot tās tūbiņās, kas izgatavotas no alvas un kas ļauj tās ņemt līdzi, dodoties gleznot brīvā dabā – plenērā. 

Vairāk par tēmu lasiet šeit https://www.uzdevumi.lv/p/vizuala-maksla/


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru