piektdiena, 2024. gada 30. augusts

Naujenes bibliotēkas PSV Vecstropos tagad ir TikTok platformā!

 Mūsdienās strauji attīstās digitālais formāts, īpaši TikTok platforma kļūst arvien populārāka Latvijā, tāpēc Naujenes bibliotēkas PSV Vecstropos izveidoja savu profilu TikTokā.

Šajā profilā lietotāji varēs iepazīties ar:

  • bibliotēkas esošo literatūras krājumu; 
  • bibliotēkas grāmatu jaunumiem; 
  • visiem notikušiem un plānotiem pasākumiem, izstādēm, radošām darbnīcām  u.tml.;
  • runājošiem video, kuri iepazinās ar interesantākām grāmatām, īsi raksturojot to saturu.
Noskenējiet šo QR kodu caur Jūsu mobilā telefona kameru.


Laipni lūgti mūsu TikTok profilā!

Bērnu zīmēšanas konkurss

Bērnu bibliovasaras beigās, bērniem tiek piedāvāta iespēja brīvā formā uzgleznot vasaru. Konkursā piedalās 7 bērni, vecumā no 7 līdz 12 gadiem.

Laipni lūgti nobalsot bibliotēkā vai piedāvājam iespēju Jums nobalsot, sūtot  izvēlēto ciparu privātā īsziņā mūsu Facebook lapā!


                                     



trešdiena, 2024. gada 21. augusts

Aicinām uz izstādi


 No 2024. gada 26. augusta līdz 30. septembrim Augšdaugavas novada Naujenes bibliotēka aicina uz  izstādi “Negaidīti priekšmeti Raiņa un Aspazijas bibliotēkā”.

 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, ir aplūkojama Raiņa un Aspazijas unikālā personīgā bibliotēka. To veido vairāk nekā 6000 grāmatu 17 valodās, kas aptver visdažādākās literatūras un dzīves jomas – vēsturi, ģeogrāfiju, filozofiju, folkloru, literatūras un mākslas teoriju, jurisprudenci, latviešu un cittautu daiļliteratūru, dabaszinātnes utt. –, kā arī plašs laikrakstu un žurnālu klāsts. Sekojot Raiņa un Aspazijas vēlmei, bibliotēka ir pieejama izpētei.

Tomēr atsevišķas bibliotēkas grāmatas ir interesantas arī kā lietas pašas par sevi, turklāt tās glabā pavisam negaidītus atklājumus – tajās tīši vai netīši ievietotus priekšmetus, visbiežāk pavisam nesaistītus ar grāmatas saturu.

Izstādes apmeklētājiem ir iespēja no neparasta skatupunkta ielūkoties Aspazijas un Raiņa radošajā laboratorijā – bibliotēkā – un uzzināt, kas bijis noslēpts starp grāmatu lapām.

Grāmatās atrasto lietu ekspozīciju saturiski padziļina gleznotājas, ilustratores, operas un teātra scenogrāfes, kostīmu un filmu mākslinieces Ievas Jurjānes radītie mākslas darbi.

Nodarbība sākumskolas vecuma bērniem  "Žaniņa dabas grāmata: herbārijs" - Raiņa bibliotēkā bija arī daudz kaltētu augu un ziedu, viņa vaļasprieks bija herbārija veidošana. Nodarbība ietver bērniem piemērotu stāstu par izstādi, īsu stāstu par Raini un viņa dabas vērojumiem, kas atklājas dzejā, kā arī herbārija glezniņu/grāmatzīmju vai kartīšu veidošanas darbnīcu.


Dzejas dienu ietvaros Naujenes bibliotēkā tiks organizētas sekojošas aktivitātes:

11.     septembrī plkst. 12.00 un plkst. 13.30 - "Žaniņa dabas grāmata: herbārijs"  (nodarbības sākumskolas vecuma bērniem). Un  plkst. 14.30 - notiks tikšanās ar Raiņa muzeja "Tadenava" pārstāvjiem, kuri stāstīs par izstādes “Negaidīti priekšmeti Raiņa un Aspazijas bibliotēkā” veidošanu un iepazīstinās ar  tajā piedāvātiem eksponātiem.

Tematiskās nodarbības un minētā izstāde būs pieejamas bibliotēkā pēc adreses Daugavas ielā 34, Kraujā, Naujenes pagastā, Augšdaugavas novadā.

 Ja Jums rodas jautājumi, tālrunis uzziņām ir 654 50246. Laipni aicināti!

piektdiena, 2024. gada 16. augusts

Miera dzērve: aicinām uz origami darbnīcu!

Japāņu ticējums vēsta, ka 1000 origami tehnikā veidotas dzērves palīdz piepildīt vēlēšanos. 

Naujenes  bibliotēka iesaistās LNB veidotās izstādes “Miera gars” ietvaros rīkotajā akcijā un aicina ikvienu salocīt dzērvi origami tehnikā, lai kopīgi vēlētos mieru pasaulē ☮️ 

Ja nav iespēja ierasties klātienē, varat dzērvīti locīt mājās, izmantojot jebkādas krāsas papīru pēc pievienotās instrukcijas, uzrakstiet uz tās savu vārdu vai bibliotēkas nosaukumu un nogādājiet savu origami dzērvi uz mūsu bibliotēku līdz 28. augustam.

Tālāk dzērvītes būs sūtītas uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas rīkoto izstādi Rīgā. 

Miera Dzērve = Miera Gars = Miera Pasaule 






pirmdiena, 2024. gada 5. augusts

Gleznošana pieaugušajiem

 Katra mēneša beigās Naujenes bibliotēkā tiekas pieaugušo grupa, kas pilnveido mākslas prasmes. Šoreiz dalībnieki gleznoja ar eļļas krāsām. Ar šīm krāsām var gleznot uz dažāda, pirms tam īpaši apstrādāta pamata - koka, kartona, metāla, pie rāmja piestiprināta un īpaši apstrādāta lina auduma.

Ieteikums sākt ar mazām gleznām. Tā var izmēģināt dažādas metodes un eksperimentēt ar krāsu, neieguldot pārāk daudz laika vai materiālu pašā gleznošanas procesā. Iegādājieties nelielas audekla plāksnes vai pat mēģiniet gleznot uz papīra. 

Iesācējiem labāk izmantot ierobežotu krāsu paleti: sākt ar vienkrāsainu gleznu, izmantojot tikai vienu krāsu un tās toņus. Tas ļaus iegūt krāsas sajūtu un izprast krāsu kārtojumu. Eļļas krāsa uz pamata lielākoties tiek klāta ar otu. Ar eļļas krāsām gleznotam darbam pamatne nespīd cauri (atšķirībā no caurspīdīgajām akvareļu krāsām), jo krāsa ir bieza. Otu skalošanai, tīrīšanai izmanto šķīdinātāju, jo ūdenī šīs krāsas nešķīst.

Ar eļļas krāsām gleznots darbs žūst ilgu laiku. Ieteicams nākamo krāsas slāni klāt tad, kad iepriekšējais ir nožuvis. Viens krāsas slānis var žūt aptuveni vienu dienu, bet žūšana var ieilgt arī vairākas dienas. Tas atkarīgs no uzklātās krāsas biezuma. Kad darbs ir pabeigts un nožuvis, gleznu pārklāj ar īpašu laku, kas darbu pasargā no apkārtējās vides iespaida.

Līdz 19. gadsimtam mākslinieki un viņu palīgi eļļas krāsas izgatavoja paši. Tika samaltas krāsvielas un sajauktas ar attiecīgo saistvielu. Iegūtās krāsas tika uzglabātas īpašos traukos neilgu laiku. Mūsdienās eļļas krāsas ražo rūpnīcās, iepildot tās tūbiņās, kas izgatavotas no alvas un kas ļauj tās ņemt līdzi, dodoties gleznot brīvā dabā – plenērā. 

Vairāk par tēmu lasiet šeit https://www.uzdevumi.lv/p/vizuala-maksla/