otrdiena, 2016. gada 21. jūnijs

DVD disku kolekcija. Dokumentālas filmas

Naujenes tautas bibliotēkas krājumā esošās
 DVD un CD disku kolekcija

Dokumentālas  filmas



Aizslēgtais krasts. Burinieku gadsimts
"Aizslēgtais krasts" aizved uz Lūžņu jeb lībiski Lūž kilā un vēlreiz ļauj izdzīvot laiku, kad 20. gs. sākumā te bija viens no divpadsmit Baltijas jūras lībiešu zvejniekciemiem. Gadsimta beigās Lūžņa vairs nebija ciems. Vienīgi autobusa pietura, no kuras viens ceļš veda uz vārdā nenosauktu raķešu bāzi, bet otrs pavēra ainavu ar zemē guļošu mājas jumtu. Meža vidū slējās grandiozs kosmiskās novērošanas lokators un militāristu pilsētaZvjozdočka. Tomēr 1980. gados Lūžņās vēl varēja uzklausīt pamatiedzīvotājus - Lizeti Švanenbergu, Alvīni un Ernestu Mūrniekus.
„Burinieku gadsimts" ir stāsts par ticību sev, savai tautai un par dedzīgu tiekšanos uz mērķi. Tas ir Krišjāņa Valdemāra personības un ideju caurstrāvots. 19. gs. sākumā zemnieki bija vēl dzimtļaudis, bet viņi uzticējās Valdemāra idejām, un latviešu un lībiešu apdzīvotajos Kurzemes krastos sākās rosīga kuģu būve, tika dibinātas jūrskolas. Stāsts aizved uz lībiešu ciemiem, no kuriem 19./20.gs. ceļu uz jūru mēroja lībiešu būvētie burinieki un to kapteiņi.
Atklāts Latvijā
Dokumentāla filma par 12 Latvijas nozīmīgākajiem dabaszinātniekiem, kuri pēta Zemes magnētisko lauku, izstrādā organiskās gaismu emitējošās diodes, jaunus medikamentus Alcheimera vai kardiovaskulāro slimību ārstēšanai, veic gēnu pētījumu.


(Divas) puses
Latviešu kara stāsti. Otrais pasaules karš karavīru dienasgrāmatās
Zinātne + stāsti. Grāmata piedāvā ielūkoties Otrā pasaules kara frontēs tapušās sešās latviešu karavīru dienasgrāmatās. Trīs to autori karoja Padomju Savienības karaspēkā un trīs – Vācijas bruņotajos spēkos. Viņi visi kopā mums rada stāstu par latviešu karalaika ikdienu Otrā pasaules kara frontes abās pusēs. Tā ir dzīve kara izraisītajā sociālajā katastrofā, kad daudzi civilizācijas likumi vairs nepastāv, bet cilvēcība, dzīves alkas, māju un Latvijas vērtība iegūst īpaši spilgtu veidolu. Otrajā pasaules karā abās frontēs karoja vairāk nekā 200 000 Latvijas iedzīvotāju, no viņiem dzīvību zaudēja gandrīz puse. Pārsvarā karā gāja bojā jauni cilvēki, kuri vēl nebija nodzīvojuši pusi cilvēkmūžam atvēlētā laika, kurus mājās gaidīja sievas, draudzenes, mazi bērni un vecāki. Grāmata ir veltījums Latvijas Otrā pasaules kara paaudzei.

Dzimis Rīgā
Par vienu no 20. gadsimta ģēnijiem - Rīgā dzimušo britu domātāju seru Jesaju Berlinu.
Eiropa pret nāves sodu
Dokumentāla filma "Nāves sods"
Laba dzīve Latvijā
Dokumentālo filmu cikls
Latgales Māras ceļš, 1939-1992
Dokumentāla filma par Latgales atbrīvošanas pieminekļa "Vienoti Latvijai" vēsturi. Filma tapusi domes Rēzeknes pilsētas domes Kultūras pārvaldes īstenotā un Latgales kultūras programmas finansētā projekta ietvaros.
Rēzekne (Latvija).
Mežu zeme Latvija
Multimediju DVD disks “Mežu zeme Latvija” ir interaktīvs ceļojums pa 69 skaistākajām Latvijas mežu vietām. Vietu attēli, panorāmas skati, video kadri un dabas skaņas ir papildinātas ar Imanta un Rimanta Ziedoņu tekstu fragmentiem no grāmatas “Mežu zemē Latvijā”, kas ir šī projekta aizsākums. Diskā ir iespēja aplūkot divu līmeņu interaktīvo karti, kas iepazīstina ar kultūrvēsturiski nozīmīgiem mežu objektiem un vietām, kā arī uzrāda upju tīklojumu, Latvijas ezerus, pilsētas un autoceļus. Karte darbojas kā izvēlne, kurā ar sulīgām brūklenēm atzīmētas aplūkojamās vietas. DVD disks “Mežu zeme Latvija” ir vērienīgs projekts ar apjomīgu vizuālo informāciju, kas īstenojis mērķi radīt emocionāli un vizuāli bagātīgu un krāšņu iespaidu par Latvijas mežiem.
Diska iepakojums atvērtā veidā. Pielikumā arī 9 pastkartes ar diskā aplūkojamo vietu attēliem.

The Soviet Story
Padomju Savienība. Latvijas vēsture. 20.gadsimts.
Tu man teici
Latviešu rakstnieces lasa 
Tuvu prom savā vietā
Filma par latviešiem, krieviem un integrāciju 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru