trešdiena, 2024. gada 11. septembris

Ko svin Latvijā 11.septembrī?

Naujenes bibliotēkā šī gada 11. septembris bija ļoti čakls un rosīgs! Kopā ar Naujenes PII "Rūķītis", Lāču un Naujenes pamatskolu audzēkņiem svinējām Jāņa Raiņa dzimšanas dienu un atzīmējām daudzgadēju Dzejas dienu tradīciju, kurā iesaistās visa Latvija.

1965. gada 11. septembrī Komunāru parkā (pašreizējā Esplanādē), atzīmējot latviešu dzejnieka Raiņa 100. dzimšanas dienu, tika atklāts viņa piemineklis. Atklāšanā piedalījās daudz publikas, runas teica partijas funkcionāri, militārpersonas, rūpnīcu jaunatne. Pasākums bija savam laikam neparasts un iedvesmojošs. Dzejnieki tajā saskatīja savu iespēju uzrunāt Latviju.

1966. gada 30. martā Latvijas Rakstnieku savienība nolēma dzejas dienas rīkot katru gadu, tā iedibinot jaunu tradīciju.
Dzejas dienu pasākumi notiek ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā. Parasti pasākumi ilgst apmēram 21 dienu, notiek gan dzejas lasījumi, gan tikšanās ar dzejniekiem. Kopš 1996. gada par gada labāko dzejas grāmatu tiek pasniegta Dzejas dienu balva.
Raiņa simtgade deva impulsu vērienīgām kultūras norisēm un pasākumiem, kas aptvēra gan Raiņa literārā un kultūras mantojuma aktualizēšanu, gan jaunas tradīcijas – Dzejas dienu – iedibināšanu. 

Dzejas dienu svētkiem par godu Naujenes bibliotēkā tika atklāta ceļojošā izstāde "Negaidīti priekšmeti Raiņa un Aspazijas bibliotēkā" un mazajiem bibliotēkas apmeklētājiem bija piedāvāts padarboties izglītojošās un radošās nodarbībās "Žaniņa dabas grāmata. Herbārijs" Raiņa muzeja "Tadenava" vecākās speciālistes Agneses Timofejevas vadībā.  

Bērni uzzināja, kā tiek veidots herbārijs, atcerējās augu, puķu un koku nosaukumus, minēja mīklas un klausījās Raiņa dzejoļus. Iepazinās ar izstādes eksponātiem un to vēsturi. Beigās visi izveidoja savas grāmatzīmes no izkaltētiem augiem, kuras varēs ielikt mācību vai daiļliteratūras grāmatās.

Pati izstāde skatāma līdz 30.septembrim.

Lai visiem skaists rudens!🍁

 

pirmdiena, 2024. gada 2. septembris

Sveicieni Zinību dienā!

Lai Zinību diena iedvesmo jūs turpināt izzināt, mācīties un augt! 

Lai katrs jauns atklājums un zināšanu grauds nes prieku un gandarījumu. 

Veiksmi un panākumus visos jūsu centienos! 🌟