pirmdiena, 2022. gada 14. novembris

Baltsarkanā gaismā noritēja sveču liešanas darbnīca

 2022. gada 10. novembrī Naujenes tautas bibliotēkā notika sveču liešanas darbnīca, kuru vadīja Naujenes tautas bibliotēkas  bibliotekāre Ņina Prusakova.

Omulīgajā kompānijā, Raimonda Paula mūzikas pavadījumā, tika radītas izsmalcinātas un patriotiskas sveces baltsarkanos toņos.  Sākumā darbnīcas dalībnieki izvēlējās veidni – plastmasas glāzīti vai krūzīti, tad ar karsto vasku, kuru sakausēja uz plītiņas, tika piestiprināta dakts. Tālāk sveču lējēji izvēlējās, kādu sveci vēlas veidot, ar ledu vai klasisko, sarkanbaltsarkano sveci. Neparastās ledus sveces tika veidotas, uz vaska pamatnes ar piestiprināto dakti berot sasmalcināto ledu. Pēc tam lēja karsto vasku. Kad ledus izkusa, radās tukšumi. Līdz ar to atdzisis vasks veidoja unikālus līkločus, kuri atgādināja ozola saknes, bišu stropu vai mežģīnes.

Klasiskās sveces Latvijas karoga krāsās tika veidotas, uz vaska pamatnes lejot karsto sarkano vasku. Tālāk bija jāgaida, kamēr vasks atdzisīs. Pēc tam veidnē tika iebērti brīnumskaisti baltā vaska kristāli, kurus piestiprināja ar karsto balto vasku. Kad viss bija atdzisis, tika ielieta noslēdzošā sarkanā vaska kārta. Darba procesā vasks bija jākausē no jauna uz plītiņas. Šī daudzpusīga sveču liešana ļāva darbnīcas dalībniekiem sajusties kā māksliniekiem, tēlniekiem un pavāriem.

Visburvīgākais bija tas maģiskais brīdis, kad darbnīcas vadītāja Ņina Prusakova atbrīvoja sveces no veidnēm un katrs kļuva par savas unikālās sveces īpašnieku. Katrs no darbnīcas apmeklētājiem apņēmās mājas iedegt savu sveci Latvijai.

 Rakstu sagatavoja DU studente praktikante Anita Kardele



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru