piektdiena, 2024. gada 12. aprīlis

Lasītpatikas akcija Naujenes bibliotēkā!


👉23.aprīlī plkst.17:30 Naujenes bibliotēka aicina uz lasītpatikas akciju "GRĀMATA UN ROZE", Bibliotēku nedēļas un Pasaules grāmatu un autortiesību dienas ietvaros.  
Aicinām visus grāmatmīļus paņemt bibliotēkā kādu interesantu grāmatu, izlasīt to un atnākt 23.04. uz Naujenes bibliotēku, padalīties ar personīgo šīs grāmatas vērtējumu un saņemt rozi! 
Savu grāmatas vērtējumu varēs izteikt arī Naujenes bibliotēkas Facebook lapā un, atnākot uz bibliotēku, arī saņemt rozi!!! 

Jūs jautāsiet :

- Kāds sakars grāmatai ar rozi? 

Atbildam:

- Tradīcija 23.aprīlī – Svētā Jura vai latviešiem Jurģu dienā – dāvināt saviem mīļajiem grāmatas un rozes līdz mums ir atceļojusi no Spānijas provinces Katalonijas. Tur vēl tagad ir dzīva leģenda par gudro Svēto Juri, kas pārvarēja tumsonīgo māņticību un izglāba princesi no pūķa nagiem. Tai vietā, kur ievainotā pūķa asinis skāra zemi, uzplauka sārta roze.
Kopš tā laika ik gadu 23.aprīlī, pieminot šo varoņdarbu, ļaudis mēdz dāvināt viens otram grāmatas un rozes.
Lai apliecinātu kultūras un skaistuma vienotību, intelekta un mīlestības spēku, pievērstu uzmanību lietām, kas ir mūžīgas, nav cita labāka simbola par grāmatām un ziediem.
Kopš 1995. gada, kad UNESCO pasludināja 23. aprīli par Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības dienu. Ik gadu šai datumā visā pasaulē tiek cildinātas grāmatas un to lasīšana.

Par Pasaules Grāmatu un autortiesību dienu

Pirmoreiz Pasaules Grāmatu un autortiesību diena atzīmēta 1923. gadā Spānijā, lai godinātu rakstnieka Migela de Servantesa nāves atceres dienu.
Sākotnēji tie bijuši Katalonijas nacionālie svētki, taču kopš 1995. gada UNESCO 23. aprīli ir noteikusi par Pasaules Grāmatu un autortiesību dienu.

23. aprīlis ir ne vien slavenā „Dona Kihota” autora Migela de Servantesa nāves diena, bet arī Viljama Šekspīra dzimšanas diena. Tāpat tieši šajā dienā dzimuši vai miruši tādi pasaulslaveni autori kā Moriss Drions, Manuels Valjeho, Haldors Laksness un citi. Pasaules Grāmatu un autortiesību dienas mērķis ir godināt grāmatu autorus, kā arī aicināt cilvēkus pievērsties gan grāmatu lasīšanai, gan rakstīšanai, gan autoru tiesību aizsardzībai.
(avots - AKKA/LAA)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru